Úvod » Slovník pojmů » CH » Chloramin

Co je chloramin?

Chloramin je chemická sloučenina dusíku, vodíku a chloru NH2Cl. Ve zředěné podobě se používá jako biocidní dezinfekční prostředek. Zbavuje předměty, povrchy i vodu nežádoucích mikroorganismů – virů a bakterií a hub. Může se používat na denní bázi.

Kde se chloramin používá?

Chloramin má širokou škálu využití jako dezinfekce.

  • Úprava (dezinfekce) pitné vody.
  • Zdravotnictví – dezinfekce ploch a povrchů, předmětů, oděvů.
  • Potravinářský průmysl – dezinfekce nástrojů, ploch, podlah.
  • Živočišná výroba – dezinfekce stání pro dobytek, stájí pro koně, přepravníků pro zvířata.
  • Veterinární praxe – dezinfekce povrchů a nástrojů.
  • Živelné katastrofy, epidemie – dezinfekce následků.
  • Textil – použití na bělení a dezinfekci látek a oděvů.

Co je chloramin T?

Chloramin T může být nazýván také sodná sůl je pro své účinky využíván jako biocidní dezinfekční přípravek. Patří do skupiny algicidů nebo baktericidů. Hubí parazity, viry (adeno viry a polio viry), bakterie (včetně TBC) a houby. Míchá se s vodou a vzniklý roztok se pak aplikuje na povrchy nebo látky. Má bělící účinky.

Je to širokospektrální dezinfekce.

Může se aplikovat na denně. V zařízeních, které vyžadují denodenní dezinfekci kvůli stálému infekčnímu zatížení. Zdravotnické, průmyslové, potravinářské, veterinární, zemědělské.

Chloramin T je používán jako prostředek pro dezinfekci vody.

Co je chloramin B?

Chloramin B je práškový dezinfekční prostředek. Má velice širokou škálu použití. A míchá se do formy roztoku v daném poměru prášku s vodou. Obsahuje sodné soli a aktivní chlor.

Dezinfikuje prostory, plochy i předměty ve zdravotnictví, potravinářství, zemědělství, veterinářství. Je možné dezinfikovat a bělit stálobarevné prádlo.

Má baktericidní (TBC, mykobakterie Kansasii, Avium), fungicidní a virucidní (polio, adeno virus) účinky.

Ve vysokých koncentracích je chloramin zdraví nebezpečný. Proto je nutné dodržovat přesné dávkování podle způsobu užití. Koncentrace roztoku se liší podle toho, jakou má mít přípravek účinnost (na jaké druhy mikroorganismů).

Veronika Jadrná