Úvod » Články » Jak vybrat nejlepší stolní gril
| |

Jak vybrat nejlepší stolní gril

Stolní gril

Vybíráte stolní gril pro opékání doma, na balkoně nebo na terase? K dispozici je široká nabídka. Mezi nejběžněji používané patří elektrické grily, ale v domácích podmínkách můžete grilovat i na plynovém nebo bezkouřovém grilu na dřevěné uhlí.

Co sledovat při výběru stolního grilu

Na trhu se objevuje velkém množství výrobků a tím se nám znesnadňuje jejich výběr. Na co si tedy dát pozor u stolních grilů? Co musí mít, aby vyhovovaly přímo vašim potřebám?

Materiál a velikost grilovací desky

Materiál vybírejte podle toho, jak často budete gril používat a jakou odolnost vůči poškození očekáváte. Čím častěji bude v provozu, tím větší bude opotřebení.

Materiál Odolnost
Kamenná deska Vysoká
Keramická deska Vysoká
Litinová deska Vysoká
Hliníková deska Nízká
Teflonová deska Střední
Terakotová deska Vysoká
Mřížka Vysoká

Od velikosti grilovacího roštu se odvíjí počet opečených porcí. S menší grilovací plochou bude déle trvat než nasytíte více lidí. Stolní grily jsou zpravidla určeny pro 2 až 4 lidi.

Příslušenství ke grilu

Bonus, který doceníte až při běžném používání. Například čistící nástroje, různé stojany, přívodní trubice u plynových grilů.
Odkapávací miska – lze snadno vyjmout a umýt?
Lze některé komponenty vyprat v myčce na nádobí?

Teplota a příkon

U grilů plynových a elektrický je rozhodující, zda jde regulovat provozní teplota.
Příkon je důležitý zejména u elektrických grilů, čím vyšší příkon, tím rychleji se dokáže grilovací plocha rozehřát.

Rozměry a hmotnost

Pro někoho může být velikost grilu důležitým faktorem. Je třeba myslet na jeho uskladnění. Pokud bydlíte v malém bytě, tak je dobré mít předem vymyšlené místo, kam budete gril uklízet. Nebo můžete být limitovaní velikostí stolku na balkóně.
Velikost a hmotnost jsou důležité parametry také pro případnou přepravu na piknik nebo kempování.
Některé grily mohou mít odnímatelné součásti (nožičky, držadla).

Záruka

Záruka může být velmi odlišná výrobek od výrobku. A zároveň v rámci jednoho výrobku na různé jeho součásti. Sledujte tento parametr pozorně.

Recenze jiných uživatelů

Hodnocení od uživatelů, kteří již mají zkušenosti s používáním výrobku, jsou velmi přínosné a mohou vám pomoci v konečném rozhodnutí.

Druhy stolních grilů

Grily, které je možné použít v interiéru, se rozdělují podle použité energie na tři typy. Elektrické, na dřevěné uhlí a na plyn. Každý z nich má své výhody i nevýhody.

Stolní gril

Elektrické stolní grily

Pro domácí použití jsou elektrické grily ideální volbou. Práce s nimi je snadná a pohodlná. Opéct maso nebo zeleninu zvládne i začátečník.
Některé modely mohou mít integrované různé funkce. Regulace teploty by měla být základem.
Grily napájené elektřinou se těší velké oblibě. Na výběr je mezi různými variantami. Ať už se jedná o kontaktní grily nebo deskové.

Kontaktní gril

Tento druh grilu má topné desky rozdělené kloubem. Pokrm tak může být zavřený a opékat se zároveň z vrchní i spodní části. Což rapidně snižuje čas na upečení. Druhou výhodou je také minimální míra ušpinění od prskajícího oleje.
Některé kontaktní grily lze úplně otevřít na 180°, čímž získáte plochu, na které lze pracovat s pokrmem klasickým způsobem. Maso a zelenina se musí obracet.
A vybrané modely dovolují také zaaretovat (upevnit) vrchní desku například pod úhlem 40°.  Takže se horní topné těleso nedotýká potravin, ale vrchní část je pouze ohřívá.
Každý kontaktní gril by měl být opatřen minimálně teplotním termostatem.

  • Opékání zároveň z obou stran.
  • Snižuje se doba přípravy.
  • Méně nepořádku od oleje. (Při zavřeném grilu.)
  • Regulace teploty.
  • Řešení pro malé, uzavřené prostory.
  • Jednoduchá obsluha.
  • Snadná manipulace (přemístění).

  • Nutnost dosahu elektrické zásuvky.
  • Nelze použít kdekoliv v přírodě.
  • Méně autentická chuť. (Ve srovnání s grilováním na “přímém ohni”.)

Elektrický grill s kamennou deskou

Grilovací plotnu tvoří přírodní kámen. Může se jedna o mramorovou desku, žulovou nebo lávový kámen. Příprava jídla je zdravá, protože lze opékat s velmi malým množstvím tuku.
Typickou vlastností je delší doba na rozehřátí kamene do provozní teploty. Může to být okolo 10 až 15 minut. Výhodou pak je, že teplo je v kamenu naakumulované. Může dlouho propékat maso až do požadovaného výsledku.

  • Vysoká odolnost kamene.
  • Akumulace tepla pro dlouhé grilování.
  • Možno použít v interiéru.
  • Zdravé vaření – minimální použití oleje.

  • Nutnost dosahu elektrické zásuvky.
  • Nelze použít kdekoliv v přírodě.
  • Delší doba na zahřátí kamene.

Elektrický grill s keramickou deskou

Keramika se vyznačuje nepřilnavostí a dobrými tepelnými vlastnostmi. Na hladké ploše lze připravit nejen maso a zeleninu, ale i palačinky nebo vajíčka v podobě volských ok.

  • Nepřilnavost.
  • Skvělé tepelné vlastnosti.
  • Možno použít v interiéru.
  • Zdravé vaření – minimální použití oleje.
  • Smažení palačinek nebo vajec.

  • Nutnost dosahu elektrické zásuvky.
  • Nelze použít kdekoliv v přírodě.
  • Křehkost. Nehodí se na přílišné převážení. Vyšší riziko rozbití.

Elektrický grill s litinovou deskou

Litina je velmi široce používaným materiálem pro grily. Její povrch může být vroubkovaný i hladký. Rychle vede teplo a má pevnou strukturu. Ideální pro přípravu hamburgrů, slaniny, ale na rovné ploše i bramboráků nebo palačinek.

  • Vede dobře teplo.
  • Možno použít v interiéru.
  • Smažení palačinek, vajec, bramboráků.
  • Vysoká odolnost proti mechanickému poškození.

  • Nutnost dosahu elektrické zásuvky.
  • Nelze použít kdekoliv v přírodě.

Stolní gril

Elektrický grill s hliníkovou nebo teflonovou deskou

Hliník a teflon jsou často používané materiály. Mohou mít vroubkovaný i hladký povrch. Hodí se pro přípravu všech grilovaných pokrmů.

  • Teflon – Nepřilnavost.
  • Hliník – dobře vede teplo.
  • Možno použít v interiéru.

  • Nutnost dosahu elektrické zásuvky.
  • Nelze použít kdekoliv v přírodě.
  • Hliník – malá odolnost proti mechanickému poškození.

Terakotový gril

Grilovací deska je vytvořena z přírodní terakotové hlíny. Hlína je vypálená do tvaru plátu. Pro opékání není třeba příliš oleje. Potraviny si udržují svoji chuť díky přírodnímu povrchu.

  • Zdravé vaření – minimální použití oleje.
  • Velmi vysoká odolnost proti mechanickému poškození.
  • Dobře vede a udržuje teplo.
  • Snadná údržba. Lze použít i ostré předměty na seškrábnutí.
  • Možno použít v interiéru.

  • Nutnost dosahu elektrické zásuvky.
  • Nelze použít kdekoliv v přírodě.

Raclette gril

Dvoupatrové grilování. To nabízí raclette grily. Horní část slouží pro klasické grilování. Spodní patro využijete na zapékání. Je totiž zahříváno topnou spirálou. Na vrchním plátu můžete připravovat maso a ve spodní části lze v pánvičkách zapékat sladké i slané pokrmy.
Rakletovače jsou konstruovány z různých druhů grilovacích desek. Často se jedná o kombinaci. Půlka plochy je tvořena plátem z mramoru a druhá část z litiny nebo teflonu.
Pokud najdete název teppanyaki gril, tak vězte, že se jedná o ten samý typ. Teppanyaki je způsob přípravy jídla. Kdy se vaření odehrává před hostem.

  • Dvoupatrové grilování. Grilování a zapékání. Více druhů jídel naráz.
  • Různé tvary (obdélník, kulatý).
  • Minimum kouře.
  • Možno použít v interiéru.

  • Nutnost dosahu elektrické zásuvky.
  • Nelze použít kdekoliv v přírodě.

Stolní plynový gril

Pokud chcete grilovat doma nebo na třeba na balkóně a nechcete přitom používat elektřinu, tak jsou tady pro tyto případy přenosné plynové grily. Dokážou zachovat skvělou chuť grilovaného jídla, snadno se obsluhují.

Podle typu grilu si můžete vybrat mezi klasickým roštem, litinovým plátem nebo smaltovaným či keramickým povrchem.

Můžete je použít při kempování, protože jsou skladné a ke svému provozu potřebují pouze plyn, který si vezmete v nádobě s sebou.

  • Použití v interiéru i venku.
  • Různé tvarové provedení.
  • Je přenosný.
  • Různé typy roštů a desek.
  • Nepotřebujete k provozu elektřinu. Můžete vzít na kempování.

  • Hlídání a doplňování plynu.

Bezkouřový gril na dřevěné uhlí

Lze skutečně grilovat s dřevěným uhlím bez kouře ze spalování? Bezkouřové grily jsou konstruovány tak, že zásobník na palivo je chráněný před odkapávajícím omastkem. A tím pádem nedochází k vytvoření dýmu. Uvnitř je nádoba na zachytávání přebytečného tuku. Při grilování je třeba dávat pozor, aby nebyla přeplněná, aby se nedostal olej na uhlíky a nedošlo ke vzplanutí.

Součástí bývají ventilátory na tužkové baterie, které zajistí pohodlné rozpálení dřevěného uhlí. Výhodou je, když se dá regulovat síla proudění vzduchu.

Opláštění bývá dvojité, aby byla zachována bezpečnost a nedošlo k popálení při dotyku nádoby.

Víko, které není vždy součástí bezkouřových grilů urychlí vyhotovení pokrmu a udrží déle teplotu.

  • Použití v interiéru i venku.
  • Různé designové provedení.
  • Je přenosný.
  • Zachová “pravou” chuť grilovaného pokrmu.
  • Nepotřebujete k provozu elektřinu. Můžete vzít na kempování.

  • Pro menší skupinu osob.
  • Nutnost mít po ruce brikety nebo uhlí.
  • Nehodí pro grilování velkých plátů masa.
  • Je třeba dávat pozor, aby nebyla přeplněná miska s odkapaným olejem.

Tabulka porovnání stolních grilů

Odolnost pečící desky Pohon grilu Regulace teploty Použití v interiéru Použití v exteriéru (kempování)
Kontaktní gril Střední Elektřina Ano (podle typu) Ano Pouze s přístupem k el.
El. gril s kamennou deskou Vysoká Elektřina Ano (podle typu) Ano Pouze s přístupem k el.
El. gril s keramickou deskou Vysoká (Tvrdá, ale křehká) Elektřina Ano (podle typu) Ano Pouze s přístupem k el.
El. gril s litinovou deskou Vysoká Elektřina Ano (podle typu) Ano Pouze s přístupem k el.
El. gril s hliníkovou deskou Nízká Elektřina Ano (podle typu) Ano Pouze s přístupem k el.
El. gril s teflonovou deskou Střední Elektřina Ano (podle typu) Ano Pouze s přístupem k el.
El. gril s terakotovou deskou Vysoká Elektřina Ano (podle typu) Ano Pouze s přístupem k el.
El. gril Raclette Záleží na typu desky Elektřina Ano (podle typu) Ano Pouze s přístupem k el.
Stolní plynový gril Záleží na typu desky Plyn Ano (podle typu) Ano Ano
Stolní gril na dřevěné uhlí Vysoká Dřevěné brikety Ano (podle typu) Ano Ano

Rozhodli jste se, že se nenecháte odradit střídáním ročních období a budete grilovat celoročně na stolním grilu? Svoje představy můžete realizovat třeba prostřednictvím bezkouřového grilu z ověřeného a spolehlivého e-shopu.

Jestli vás přeci jenom zajímá i venkovní grilování, tak se podívejte na náš článek. Napsali jsme pro vás Jak vybrat nejlepší zahradní gril pro vás. Budete se díky tomu lépe orientovat v nabídce a zjistíte výhody a nevýhody jednotlivých typů.

Veronika Jadrná

Podobné příspěvky