Úvod » Články » Jak vybrat nejlepší zahradní gril pro vás
| |

Jak vybrat nejlepší zahradní gril pro vás

Orientujete se v nabídce zahradních grilů? Víte, jaké jsou rozdíly mezi grilem elektrickým, plynovým, peletovým nebo grilem na dřevěné uhlí? Povíme vám výhody a nevýhody. A také několik tipů, podle čeho vybrat správný druh grilu.

Zahradní grily se v letních měsících používají v mnoha domácnostech k přípravě pokrmů. Vytváří alternativu pro běžné vaření. Celé jídlo tak můžete vytvořit venku, pod širým nebem.

Příprava se tak může stát zábavou pro rodinu i přátele. Můžete pohostit své blízké rychlým obědem nebo večeří. A přitom utužit dobré vztahy. Ne nadarmo se říká, že láska (a nejen partnerská) prochází žaludkem.

Při výběru zahradního grilu, který bude vyhovovat přímo vašim potřebám, je důležité najít odpovědi na několik otázek. Zkuste se na chvíli se pozastavit a uvědomit si, jaký máte životní styl. Protože ne každý touží po velkém grilu na dřevěné uhlí, když ho bude využívat na pochoutky pro dva lidi. Od promyšlených odpovědí se pak odvíjí výběr vhodného druhu grilu.

Co si ujasnit před výběrem grilu

  • Kolik místa na zahradní gril máte?
  • Kde chcete gril používat? Balkon nebo zahrada.
  • Pro kolik lidí budete gril využívat?
  • Jak často chcete gril využívat?
  • Jaké palivo bude gril rozehřívat – plyn, elektřina, briket (dřevěné uhlí), pelety?
  • Jak rychle má být gril schopný pracovat. (Za jak dlouho je rozehřátý na provozní teplotu)
  • Chcete spíše automatické ovládání grilu nebo klasiku?
  • Jaké jsou vaše finanční možnosti?

Co sledovat a na co si dát pozor

  • Z jakého materiálu je tělo grilu. U běžného plechu hrozí koroze a znehodnocení grilu. Proto vybírejte odolnější materiály. Vodítkem může být Grily podle materiálu.
  • Stabilita. Pokud bude gril nestabilní mohlo by hrozit poškození při jeho pádu nebo dokonce úraz, pokud by se převrátil v blízkosti člověka.
  • Materiál roštu.
  • Velikost roštu.
  • Kolečka pro přesun, pokud víte, že bude potřeba s grilem manipulovat.

Grily podle paliva nebo napájení

Grily mohou být poháněné elektřinou nebo plynem. Pro zastánce přírodnějšího způsobu grilování jsou tu grily na dřevěné pelety nebo brikety.

Elektrický gril

Malý elektrický gril je ideálním řešením pro ty, kteří chtějí grilovat na balkoně nebo na zahradě. Díky malým rozměrům se snadno skladuje a převáží, ale přesto pojme spoustu potravin, které na něm snadno připravíte.

Tyto grily jsou skvělé pro lidi, kteří nechtějí používat plyn nebo dřevěné uhlí, protože nevyžadují žádné jiné palivo než elektřinu.

Výhody elektrického grilu

  • Jsou bezpečnější než tradiční grily na dřevěné uhlí, protože se nepoužívá na přípravu otevřený oheň.
  • Mají uplatnění i na místech, kde tradiční grily nejsou povoleny, například na balkonech nebo v městském prostředí, kde je zakázáno používat venkovní oheň.
  • Snadno se používají. Jednoduše je zapojíte do zásuvky, zapnete a počkáte, až se gril zahřeje.
  • Absence kouře a zápachu.
  • Relativně snadné čištění. Uvnitř elektrického grilu je méně součástí, což pro vás znamená méně práce.
  • Nevytváří se popel.
  • Nízké náklady na pořízení.

Nevýhody elektrického grilu

  • Nevýhodou je jejich malá velikost. Pohostit desetičlennou návštěvu by trvalo příliš dlouho.
  • Možná poruchovost.
  • Nelze použít v přírodě. Nutnost dosahu elektrické přípojky.

Plynový gril

Plynový gril

Plynový gril je skvělé řešení pro rychlou přípravu grilovaných jídel. Za předpokladu, že je gril připojen k plynu, stačí jenom otočit knoflíkem a je okamžitě připraven k akci.

Není tedy divu, že je velmi oblíbený pro pravidelnou a rychlou přípravu letních obědů nebo večeří.

Výhody plynového grilu

  • Největší výhodou plynového grilu je rychlé zahřátí.
  • Snadné ovládání.
  • Možná regulace teploty. Nastavení plamene.
  • Nezanechává popel. Úklid je pak jednodušší.
  • Nekouří. Pouze co vznikne při přípravě pokrmu.

Nevýhody plynového grilu

  • Možná poruchovost.
  • Hlídat a doplňovat propan-butanovou lahev.
  • Vyšší pořizovací cena.
  • Pro fajnšmekry nemá jídlo tu “správnou” chuť.

Gril na dřevěné uhlí nebo brikety

Vůně grilu na dřevěné uhlí je jednou z neodmyslitelných součástí léta. Vytváří prázdninovou atmosféru.

Gril na dřevěné uhlí je tradiční způsob přípravy pokrmů ve venkovním prostředí. A příprava jídla na dřevěném uhlí dodává jedinečnou chuť.

Gril na dřevěné uhlí je pro mnoho rodin základním vybavením zahrady. Ať už pořádáte grilování pro přátele, nebo chcete jen připravit večeři pro rodinu.

Gril na dřevěné uhlí

Většina grilů na dřevěné uhlí má tvar obdélníkového boxu s kovovým roštem nahoře, který drží dřevěné uhlí a umožňuje proudění vzduchu pod ním, aby efektivněji hořelo. Nebo kotlový tvar.

Výhody grilu na dřevěné uhlí

  • Nehrozí poruchy, protože se skládá pouze z roštu a plechu.
  • Vytváří tu “pravou” atmosféru.
  • Dodává pokrmům nezaměnitelné aroma.
  • Vytvoří teplo u kterého se můžete při chladnějších večerech ohřát.

Nevýhody grilu na dřevěné uhlí

  • Zahřívají se déle než plynové a elektrické grily.
  • Produkují více kouře než plynové grily.
  • Nelze nastavit teplotu a grilování je tak trochu alchymií a vyžaduje cvik a zkušenost.
  • Při spalování se vytváří popel, který je nutné odstraňovat.

Gril na pelety

Peletový gril zachovává vůni a princip grilování jako u dřevěného uhlí a zároveň zjednodušuje obsluhu. Teplota se reguluje pomocí otočného spínače, jako u plynového grilu. Gril na pelety tak kombinuje výhody obou typů. A je možné využít i přímého grilování.

Pelety však musí být vyrobeny pouze ze dřeva bez jakýchkoliv příměsí.

Výhody grilu na pelety

  • Kombinace vlastností plynového grilu a grilu na brikety.

Nevýhody grilu na pelety

  • Nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Grily podle materiálu

Keramický gril

Keramické grily se používají již po staletí v různých kulturách po celém světě. Díky své schopnosti rovnoměrně a efektivně připravovat jídlo jsou oblíbené i dnes.

Keramické grily umožňují připravovat pokrmy při vysoké teplotě, aniž byste se museli obávat vzplanutí nebo přichycení. Jsou také skvělé pro vaření při nízkých teplotách, protože udrží teplo po dlouhou dobu. Je multifunkční a můžete připravovat pokrmy i vařené, pečené nebo uzené. Dá se využít například na pečení pizzy.

V keramickém grilu se topí dřevěným uhlím.

Výhody keramického grilu

  • Kromě grilování můžete i vařit, péct nebo udit.
  • Dochází k malým tepelným ztrátám z horní části pokrmu srovnání s tradičními grily, kde mnohem více tepla uniká přes kryt grilu. Díky tomu máte lepší kontrolu nad tím, jak dobře bude jídlo propečené.
  • Při přípravě pokrmů není potřeba žádný olej.
  • Nízká spotřeba

Nevýhody keramického grilu

  • Vyšší váha grilu, což lze vyřešit pojízdnou konstrukcí

Litinový gril

Litinový gril

Označení litinový gril může říkat buď to, že celé tělo grilu je vyrobeno z litiny nebo to, že je litinový pouze rošt a plášť grilu je z hliníku nebo jiného plechu.
Litinové rošty se vyznačují velmi dobrým a rovnoměrným rozložením tepla a dobrou tepelnou setrvačností. Jejich údržba je náročnější, ale při správném provedení není zdlouhavá.

Výhody litinového grilu

  • Odolný proti rzi.

Nevýhody litinového grilu

  • Především je těžký a neskladný, takže pokud ho chcete často přenášet musíte sledovat, zda má nějaké kolečka.

Nerezový gril

Stěny nerezového grilu jsou vyrobeny z odolného materiálu, který nepodléhá korozi. Většinou se jedná o plynové grily.

Nerez může být v kombinaci i s jiným plechem.

Rozhodovací tabulka podle druhu grilu a jeho parametrů

Elektrický gril Plynový gril Gril na dřevěné uhlí Gril na pelety
Příprava grilu Okamžitá Okamžitá Trvá déle Trvá déle
Rozehřátí grilu Okamžité Okamžité Trvá déle Trvá déle
Regulace teploty Ano Ano Ne Ne
Velikost grilu Malá Dostatečná (různá) Dostatečná (různá) Dostatečná (různá)
Použití na balkoně Ano Ne Ne Ne
Vznik kouře při grilování Ne Ne Ano Ano
Vůně grilování Ano Ano Ano Ano
Vznik popela Ne Ne Ano Ano
“Pravé” aroma grilovaného pokrmu Částečně ano Částečně ano Ano Ano
Řešení nefunkčnosti Ano Ano Ne Ne
Jaké riziko úrazu hrozí Relativně bezpečné při správné manipulaci. Relativně bezpečné při správné manipulaci. Pozor na otevřený oheň. Relativně bezpečné při správné manipulaci. Pozor na otevřený oheň. Relativně bezpečné při správné manipulaci. Pozor na otevřený oheň.

Teď máte všechny důležité informace, které budou rozhodovat o vašem výběru. A můžete se jít rovnou podívat na konkrétní zahradní grily u spolehlivého prodejce.

Veronika Jadrná

Podobné příspěvky