Úvod » Slovník pojmů » S » Spirulina

Co je Spirulina?

Spirulina nebo také Arthrospira je volně plovoucí sinice. Patří mezi fotosyntetické prokaryoty. Je vláknitá a má válcovitý tvar. Spirulina je hojně využívána jako doplněk stravy pro člověka. Ale také jako krmivo, zejména pro KOI ryby. Obsahuje zdravé proteiny, mnoho vitamínů. Vyrábí se z Arthrospira platensis a Arthrospira maxima. Některými je považována za superpotravinu.

Kde se spirulina vyskytuje?

Spirulina je mnohobuněčná sinice. Jejím přirozeným prostředím jsou brakická a slaná jezera v tropických a subtropických oblastech. Přirozeně se vyskytuje zejména v Africe, také v Asii a Jižní Americe.

Voda pro růst spiruliny by měla mít optimální teplotu nad 35 °C.

Daří se jí v zásaditém vodním prostředí. Vysoká koncentrace hydrogenuhličitanu v těchto vodách udržuje hodnotu pH až mezi 9 – 10.

Spirulina je uměle produkována. Celkově se ročně vypěstuje 4 500 tun, z toho 50 % v Číně. Dále také v Japonsku.

Co obsahuje spirulina?

  • Vitamíny – B1, B2, B3, B6, B9, A, D, E, K a C. Vitamín B12, který je ve Spirulině obsažen je pro člověka účinný pouze z 20 %. Zbytek nevyužije.
  • Bílkoviny – Proteiny jsou ve Spirulině obsaženy z více než 50 %. Z tohoto hlediska je řazena na první místa proteinově bohatých potravin.
  • Netoxické a dobře stravitelné rostlinné živiny.
  • Barviva – karoten, chlorofyl, fykocyanin.
  • Minerály, stopové prvky.
  • Esenciální nenasycené mastné kyseliny.
  • Buněčné soli.
  • Enzymy.

Jaké je použití Spiruliny?

Pro její složení se používá jako zdravá potravina nebo krmivo.

  • Doplněk stravy – superpotravina. Vyrábí se jako prášek nebo se užívají tablety.
  • V lékařství – jako součást některých léků nebo jako potravina pro osoby, které nemohou polykat nebo žvýkat.
  • Krmivo – pro KOI ryby (zlepšuje jejich zbarvení díky barvivům obsažených v sinici), ale i jako přídavek do ostatních krmiv.
  • V technickém prostředí může být využita při výrobě stříbra, antimikrobiálních textilií, papíru.

Jaký je rozdíl mezi Spirulinou a Chlorellou?

Co mají společné?

Jsou to zelené superpotraviny.

Jaké jsou rozdíly?

Spirulina je sinice.

  • Spirulina má oproti Chlorelle mnohem více esenciálních nenasycených mastných kyselin (které si člověk nedokáže sám vyrobit, ale je na nich závislý) – kyselinu gama – linolenovou.
  • Spirulina obsahuje vyšší množství vitaminu B9 a B12.
  • Spirulina vede pomyslné žebříčky s rostlinným zdrojem bílkovin.

Chlorella je řasa.

  • Chlorella má převahu v obsahu chlorofylu ve svém těle. Je to 10x více než u Spiruliny.
  • Chlorella obsahuje více železa, vitamínu K a fosforu.
  • Chlorella obsahuje unikátní, zázračný růstový faktor CGF – Chlorella Growth Factor, který zajišťuje její extrémně rychlý růst. Nelze ho najít nikde jinde než v řase chlorelly.
Veronika Jadrná