Úvod » Slovník pojmů » K » Kantaxantin

Co je kantaxantin?

Kantaxantin patří mezi xantofyly, což jsou sloučeniny karotenoidů – barviv obsažených v přírodě. Kantaxantin je relativně běžný a vyskytuje se v zelených řasách, bakteriích, korýších, rybách. Nese označení E161g. Ve Spojených státech a v Evropě je povolen jako potravinářské barvivo. V Austrálii a na Novém Zélandu nikoliv. Slouží jako aditivum do krmiv pro ryby (pstruhy, lososy) a drůbež. Kantaxamin má silné antioxidační účinky a je rozpustný v tucích.

Jaké jsou účinky kantaxantinu na zdraví člověka a jeho případná bezpečnost?

Používání kantaxantinu nemá žádné dlouhodobé negativní účinky na zdraví člověka.

Nadměrné krátkodobé užívání kantaxantinu (v tabletách), které bylo provozováno za účelem simulace opálení mělo nepříznivý vliv na usazování kantaxantinu na sítnici. Avšak po vysazení dávek potíže odezněly.

Denní příjem kantaxantinu byl JECFA v roce 1995 stanoven na 0,03 mg/kg tělesné hmotnosti.

Kantaxantin jako aditivum v krmivech pro zvířata

Přídavek kantaxantinu do zvířecích krmiv má vliv na zbarvení.

Kantaxantin v krmivech pro drůbež

  • Barvivo kantaxantin dodává větší intenzitu žlutého zbarvení žloutku ve vajíčku.

Kantaxantin v krmivech pro pstruhy a lososy chovaných na farmách

  • Karotenoidy obsažené v aditivu zlepšují barvu masa ryb.

Kantaxantin pro KOI a další chovné ryby

  • Přídavek barviva do krmiv pro KOI ryby zvýrazňuje jejich zabarvení kůže. Kresba je intenzivnější.

Kde se kantaxantin nachází přirozeně?

V přírodě lze naleznout kantaxantin v zelených řasách, bakteriích, kvasinkách, rybách – lososovi atlantickém, tichomořském.

Veronika Jadrná